Jak robię swój jogurt naturalny. Zrób go w domu zamiast iść po nabiał do sklepu.

Dostałem wiele zapytań, jak zrobić własny jogurt. Zawsze, kiedy tłumaczyłem jakiejś osobie, w jaki sposób robi się taki jogurt, z reguły nie chciała uwierzyć, że to takie proste. Przekonacie się o tym, oglądając filmik.

Przepraszam Was za błędy językowe, jakich się dopuściłem w trakcie filmiku. Mam nadzieję, że wykażecie się wyrozumiałością. Jak już otrzymam produkty z moim logiem, osoba, która policzyła, ile razy dopuściłem się przecinka w formie – „Y” oraz „M” otrzyma prezent, na który z pewnością, będzie musiała trochę poczekać… Jest to moja pierwsza produkcja, w związku z tym, byłem zestresowany. Nad „Y” i M, będę pracował, abyście nie musieli się tym rozpraszać.

Zrobienie własnego jogurtu jest banalną czynnością, szybkie, smaczne, ekonomiczne, ekologiczne, zdrowe oraz w aktualnych warunkach bardzo praktyczne. Z uwagi na ograniczenie dostępu do żywności oraz starania, jakie podejmujemy, ograniczając kontakty z ludźmi, powstrzymując się tym samym przed odwiedzaniem sklepowych półek, w wyniku obecnych doniesień, postanowiłem utworzyć ten wpis wcześniej, niż przewidywałem.

Do zrobienia niezbędne nam będą:

• Szklane naczynie >=700ml – w moim przypadku słoik 900ml;

• Napój roślinny fortyfikowany (każdy się nada) / mleko ( jeśli świeże – niezbędna wcześniejsza pasteryzacja ). Nalać do wypełnienia się słoika, pozostawiając 1cm rezerwy na burzyny wynikające ze wstrząsów;

• Źródło bakterii jogurtowych – w moim przypadku skyr / mogą być również wolne bakterie w saszetkach lub kapsułkach. Najistotniejsze, by były to żywe kultury bakterii!;

• Naczynie i miejsce, w którym podgrzejemy nasz napój;

• Wrząca woda do wyparzenia słoika oraz pokrywki;

• Izolacja termiczna – w moim przypadku jest to ręcznik;

• Ciepłe pomieszczenie – u mnie to łazienka;

• Dwa powyższe nie są istotne, kiedy po wymieszaniu wkładamy jogurt do piekarnika z termostatem, ustawionego na 40°C;

• Pojemnik na metale i tworzywa sztuczne.

Pomocne okazać się mogą:

• Termometr piekarniczy / kuchenny – pomiar temperatury podgrzewanego napoju;

• Czajnik z wodą – do zagotowania i wyparzenia słoika i nakrętki;

• Stoper;

• Drewniany przybór kuchenny – u mnie jest to łyżka.

Jak zrobić jogurt by Lesserr 😀

Jogurt świetnie sprawdza się jako substytut mleka, czy wody do porannych płatków śniadaniowych. Ze swojej strony mogę serdecznie zareklamować takie śniadania, a to ze względu na ich prostotę, szybkość przygotowania, świetne i proste zbilansowanie posiłku, dostosowanie do indywidualnych potrzeb i preferencji żywieniowych. Łatwo jest manewrować makro-elementami w tym przypadku ze względu na przejrzystość składników. Kiedy dodamy więcej suszonych owoców lub płatków śniadaniowych, podbijemy węglowodany, z kolei wlewając więcej jogurtu lub zmieniając płatki na orkiszowe, podbijamy proteiny. Jeśli z kolei dodamy więcej kakao, orzechów, bądź nasion chia podbijemy poziom tłuszczu. W konsekwencji taki posiłek stanowi tak naprawdę świetne, zbilansowane źródło wszystkich makroelementów na każdą porę dnia. Przed treningiem, dla tych z dobrze wytrenowanym jelitem, godzinę po treningu, aby uzupełnić utracone makroskładniki.

Płatki śniadaniowe, a w szczególności owsianka znalazła wielu zwolenników, również sportowców. Jedna ze specjalistek w dziedzinie żywienia ( głównie tej kobiecej części ) – Justyna Świetlicka, wspaniały, dietetyk, ekolog, pragmatyk, tak upodobała owsiankę, że słowo owsianka stało się jej nazwą firmową i tak traficie na tę miłą Panią, wpisując OWSIANA w przeglądarce, a także w serwisie Spotify, gdzie prowadzi swój podcast żywieniowy, do którego link zamieszczam w linkach poniżej wpisu.

Moje przykładowe płatki. Mam przygotowany zestaw na MFP, a to czego nie potrzebuję – usuwam.

Osobiście jogurt przechowuje do tygodnia w lodówce, kiedy się kończy, zostawiam na dnie słoika jedną porcję – ok. 150 -200ml i to stanowi bazę kolejnego jogurtu.

Taką czynność powtarzam do 3 razy. Podsumowując, taki jeden kupiony jogurt ( w tym przypadku skyr ) starcza mi na około 1 miesiąc.

Zarówno dorośli mężczyźni, jak i kobiety powinny dostarczyć w swojej diecie 1000mg wapnia dziennie (Link 2). Przyswajalność wapnia, który jest minerałem dodanym przez producentów do wszelkich napojów roślinnych, cechują się bardzo wysoką przyswajalnością, nie ustępując całkowicie mleku krowiemu i mieszcząc się w granicach przyswajalności 10–40%. To dosyć satysfakcjonujący wynik, ze względu na obecność wapnia w wielu produktach. Prowadząc zbilansowaną dietę, opartą na filarach (Link3), podstawie piramidy żywienia, nie musimy liczyć tego mikroelementu w naszej diecie, ponieważ, z pewnością dostarczamy go dostatecznie dużo. Część wapnia można pozyskać z produktów pochodzenia zwierzęcego przykładowo ryby m.in. sardynki, nabiał m.in. ser feta, czy też kurze jaja. Warto natomiast podkreślić, że nawet weganie nie powinni mieć problemu z odpowiednim poziomie wapnia, zważywszy na jego wysoką zawartość w produktach takich jak pietruszka, strączki, jarmuż, owoce m.in. figi i morele suszone, orzechy, zboża, i wiele innych źródeł.

Należy jednak zawsze pamiętać o odpowiednim nawodnieniu i tutaj pojawia się mój faworyt, jakim jest woda mineralna, która może nam dostarczyć nawet 325,8 mg Ca2+/l wypitej wody (Link 4.1).
Nie mniej jednak, komponując codzienne posiłki, należy wziąć pod uwagę biodostępność składników odżywczych. I tak produkty z charakteryzujące się wysoką zawartością wapnia, powinny znajdować się w posiłkach innych niż te, które mają nam dostarczyć żelaza, na co zwrócić uwagę powinny przede wszystkim kobiety, w szczególności w ciąży. Z pomocą w przyswajaniu żelaza przychodzi nam k was askorbinowy, popularna witamina C, w minimalnej dziennej dawce 90 mg (dot. PŁ. M). Sugeruje się jednak spożywanie znacznie wyższych dawek. Dobrą opcją przed takim posiłkiem będzie zwykły cytrusowy owoc, ale o tym napiszę innym razem (Norma 4.2).

Materiały źródłowe zostały wykorzystane w celu propagowania zdrowego trybu życia, zwiększenia świadomości konsumenckiej oraz wszelkiego dobra społecznego. Wiadomości umieszczone w tym poście nie mają charakteru komercyjnego, a są jedynie fragmentem rozszerzania moich zainteresowań zdrowiem, dietą, ekologią, psychologią, teorią i praktyką treningu sportowego, odpowiednią regeneracją, walką z szeroko pojętym stresem, etc. Zachęcam do odwiedzenia poniższych materiałów.

Konsultacja merytoryczna, za którą serdecznie dziękuję:

Radosław Smolik z kanału Dietetyka oparta na faktach, do którego link poniżej:
https://www.youtube.com/channel/UCMqIHbtOVp7yoef8qrBq1qw
Odwidźcie również jego witrynę:
https://www.dietetykaopartanafaktach.pl/

Kolejność według występowania w trakcie zamieszczonego materiału filmowego.

Ryc. 1 – https://www.tetrapak.com/my/sustainability/community-recycling

Ryc. 2 – https://www.youtube.com/watch?v=W5Yavzu_e4g

Frag. Prod. 1 – https://www.youtube.com/watch?v=fW9KDQW-9ic

Komenda Wojewódzka PSP w Warszawie

Pożar rozgrzanego tłuszczu na patelni jest bardzo niebezpieczny – Pamiętaj, nie gaś wodą tłuszczu!

Ryc. 3 – https://vitalia.pl/artykul11023_Fleksitarianizm-garsc-informacji.html

Ryc. 4 – https://illuminati-oswieceni.blogspot.com/2016/07/wegetarianizm-jarstwo-zdrowe-zycie.html

Ryc. 5 – https://www.pinterest.at/pin/490751690631460751/

Ryc. 6 – https://hipp.pl/mleko/karmienie-piersia/mleko-mamy-zawiera-prebiotyki-i-probiotyki-nie-bez-powodu/

Ryc. 7 – https://alkalicznystylzycia.com/2014/02/docenmy-nature-probiotyki.html

Autorka bardzo popularna, wydała 3 bestselery dietetyczne. Niestety jeszcze ich nie zakupiłem, ale są na mojej liście. Polecam podcast z autorką — WNZO 038: Alkaliczny detoks — jak oczyścić organizm?, prowadzony przez małżeństwo Tatiana i Michał Jaworski. WNZO to źródło wiedzy opartej na przekonaniach wielu praktyków, niekoniecznie zawsze popartymi twardymi dowodami naukowymi. Nie zawsze zgadzam się z treściami, które omawiane są w podcastach, natomiast kryje się tam wiele użytecznych wskazówek, które warto przemycić do swojego życia. Polecam!

Poniżej link do podcastu:

Ryc. 8 – https://ulicaekologiczna.pl/produkty/nie-daj-sie-infekcjom-czyli-probiotyki

Tę stronę polecam ustawić sobie jaką stronę główną, po otwarciu waszej przeglądarki internetowej.

Kompendium wiedzy zdrowotnej, ekologicznej i nie tylko.

Ryc. 9 – https://www.quora.com/What-foods-if-any-can-really-be-called-superfoods

Ryc. 10 – http://xn--sokowirwka-mbb.com.pl/2015/10/czoko-banan-koktajl-z-kakao/

Ryc. 11 – https://kasiakrogulec.pl/napoj-bogow-niesamowite-wlasciwosci-kakao/

Ryc. 12 – http://www.towsrodku.pl/lista-100-antyoksydantow/

Polecam zapoznać się również z innymi źródłami w tym m.ni.:

Link 1 – https://dietetycy.org.pl/fleksitarianizm/

Link 2 – https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/co-warto-wiedziec-o-wapniu-

Link 3 – https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu-zycia-dzieci-i-mlodziezy

Link 4.1 – https://cechini-muszyna.pl/o-wodzie/

Norma 4.2 – Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012

Artrykuł 4.3 – http://www.nowamedycyna.pl/wp-content/uploads/2014/10/nm_2013_151-155.pdf/
Polecam zapoznanie się z treścią pracy!

Link 5 – https://www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.1.4.5.

Link 6 – https://zasadyzywienia.pl/zelazo.html

Link 7 – https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/przeciwutleniacze-w-ziolach-i-przyprawach/

Link 8 – https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/antyoksydanty-najwartosciowsze-skladniki-odzywcze/

Link 9 – https://next-level.pl/pl/n/26

Stronkę naprawdę warto często odwiedzać. Konkretna tematyka, wiedza świetnie usystematyzowana.

Link 10 – https://open.spotify.com/show/6RWkbbtT6ncOpXT8QjL8yW

Link 11.1 – https://naszesmieci.mos.gov.pl/materialy/artykuly/129-jak-poradzic-sobie-z-segregacja-odpadow-w-domu

Link 11.2 – https://naszesmieci.mos.gov.pl/jak-segregowac

Polecam czasem odwiedzić, rozpowszechniać i edukować innych, którzy się jeszcze nie przystosowali.

Link 12 – https://open.spotify.com/episode/7EmBkmjgmUHXiGOOGxsiaY

Dziewczyny robią świetną robotę, którą powinniśmy docenić ilością odsłuchań i sherowaniem stworzonych przez te dwie dziewczyny materiałów!

Do obróbki filmu użyłem programu — Shutcut

Lesserr

Jeśli zainteresowała Cię tematyka posta, chciałbyś dostawać powiadomienie na maila, wówczas zachęcam do subskrypcji mojego bloga. Poniżej znajduje się guziczek 😀
Zachęcam do zostawienia komentarza oraz kontaktu ze mną w przypadku pytań. Najlepiej poprzez INSTARAM. Narq 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Create your website with WordPress.com
Rozpocznij
%d blogerów lubi to: